*Bahan-bahannya (Bahan untuk kulit)...
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor sahaja
3/4 cawan air
1 sudu besar cuka
secubit garam
secubit garam
*Bahan-bahan untuk inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)...
1/2 biji kobis - diricih halus (kalau suka)
2 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering atau udang hidup
1/2 biji kobis - diricih halus (kalau suka)
2 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering atau udang hidup
6 tangkai kacang panjang dipotong dadu
2 buku Tauhu yang digoreng dengan kunyit dan dipotong dadu setelah siap digoreng...
Nak letak telur lenggang atas kuali pun boleh dan dipotong halus-halus...atau taugeh ker;sengkuang ker; timun ker;daun sup yang diricih halus-halus pun boleh...(ikut kesukaan)
Garam secukupnya dan sedikit kunyit
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya dan sedikit kunyit
Minyak untuk menumis
*Blend bawang besar+bawang putih+udang kering atau udang hidup...Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam+ kunyit sedikit... Kemudian masukkan sayuran,tauhu goreng dan masak hingga layu yaa...
*Bahan-bahan untuk (sambal atau sos popia)...
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Gula putih sedikit (lebih kurang dalam 1 atau 2 sudu besar)
Gula kabung atau gula perang agak-agak yerrr (kalau gula kabung 1 buku kecil jer dan gula perang 3 sudu)
2 sudu besar kicap manis (boleh juga letak petis atau otak udang kalau suka)
Gula kabung atau gula perang agak-agak yerrr (kalau gula kabung 1 buku kecil jer dan gula perang 3 sudu)
2 sudu besar kicap manis (boleh juga letak petis atau otak udang kalau suka)
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Garam secukupnya
*Blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap ataupun petis (jika suka) dan gula kabung atau gula perang + garam secukup rasa...
*Cara-cara membuat Tepung (Kulit Popia)...
*Cara-cara membuat Tepung (Kulit Popia)...
- Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan
- Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
- Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali atau kuali leper dengan menggunakan hujung jari...Jika lekat,sapukan sedikit je minyak.
- Buat dari arah jam
- Mulakan dari tepi dulu
- Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
- Setelah rata bulat biarkan sampai tepung masak sebentar
- Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis-lapis.Jangan risau (tak lekat).
- Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis-lapis.Jangan risau (tak lekat).
- Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal atau sos yang siap tadi
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
- Lipat macam biasa dan gulung
- Pastu sapukan sos di atas popia tersebut dan taburkan kacang tumbuk;bawang goreng sebagai hiasan (boleh juga guna bijan goreng)
- Nyummm...nyummm...Sedia untuk dimakan :)
::SeLaMat MeNcuBa::Popia Basah & Popia Goreng:)
14 comments:
Wiii...sodap..nmpk sodap....
semakin rajin memasak yer...
tetiba org pon teringin nak memasak ..
Ara,
Haaa masak arr...
Ahad nie aku ingat nak buat Laksa Utara pulak:)
uit... bagi aku ko dah semakin pandai masak... almaklumla preparation nak berumahtangga ek... hehehe... baru la abg sayang kan..... hehehehe....
rajinnye.. ;)
bagus2.. jd menantu kesayangan omak nanti ni ;p
selera kiter samerlah jue...
idot,
Bukan preparation jer...
Memasak nie bukan susah manernyerrr...Nak dan tak nak je.
Dah kahwin nnt kenalah bagi suami makan air tangan si isteri...
Barulah betul kata kau "baru la abg sayang kan"oppsss:)
Modusoperandi,
Owahhh...
Jangan puji-puji sesangat dah kembang dah nie haa Heheheiiii:)
Yer ke Kak Mesayu...
Okay laa tu;)
aper pun... lepas ni ko kena belajar masak mcm2 lagi tau, tapi bab tester bagi kat aku tau... hehehe....
wahhh rajinnyerr...god job..!!
haku kan kalo masak carik resepi yg palingg senang...yg remeh remeh haku malassss...
huhuuu memang pemalas piang haku nih..
idot...
Semestinyerrr...
Lagipun aku memang suka cuba memasak yang susah2 dan rumit2...Sekarang mmg masa tuk aku belajar buat kuih muih pulak:)...
Nnt aku cuba buat kuih yg lain...then aku bagi kau rasa lagi yerrr:)
Shiela,
Ehh...ehh...jgn gitu:)
pandai tasya buat popia.. dah lame saye tak makan nie.. bolehla tasya buatkan untuk saye kan.. hehe..
Putra,
Tu pun lama dh tak buat popia nie.
Post a Comment